fbpx
Τι είναι οι ενεργητικοί διαλογισμοί;

Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι ένα πολύ νέο φαινόμενο. Καμία παραδοσιακή μέθοδος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπως έχει, διότι ο σύγχρονος άνθρωπος δεν υπήρξε ποτέ μέχρι τώρα. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο, όλες οι παραδοσιακές μέθοδοι έχουν χάσει το νόημά τους” είναι αυτό που πρέσβευε ο Osho. 

Το σώμα μας έχει αλλάξει τόσο πολύ, και διαθέτει διάφορες ουσίες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν και έτσι καμία παραδοσιακή μέθοδος δεν μπορεί να είναι χρήσιμη. Η όλη ατμόσφαιρα είναι τώρα τεχνητή: ο αέρας, το νερό, η κοινωνία, οι συνθήκες διαβίωσης. Τίποτα δεν είναι φυσικό. Γεννιόμαστε μέσα στην πλαστότητα, αναπτυσσόμαστε μέσα σε αυτή και λόγω αυτού οι παραδοσιακές μέθοδοι θα αποδειχθούν επιβλαβείς σήμερα. Θα πρέπει να τις μεταβάλλουμε σύμφωνα με τη σύγχρονη κατάσταση. 

Ακόμη και η ποιότητα του νου έχει κατά βάση αλλάξει. Στην εποχή του Παταντζάλι [του διασημότερου σχολιαστή της γιόγκας], το κέντρο της ανθρώπινης προσωπικότητας δεν ήταν ο νους, ήταν η καρδιά. Πριν από τότε, δεν ήταν ούτε κι η καρδιά. Ήταν ακόμα χαμηλότερα, κοντά στον αφαλό. Το κέντρο τώρα έχει μετατοπιστεί ακόμα πιο μακριά από τον αφαλό. Τώρα, το κέντρο είναι ο εγκέφαλος. Γι’ αυτό και είναι αρεστές διδασκαλίες όπως εκείνες του Κρισναμούρτι.  Δεν χρειάζεται καμία μέθοδος και καμία τεχνική – μόνο κατανόηση. Αν όμως πρόκειται απλώς για λεκτική και διανοητική κατανόηση τίποτα δεν αλλάζει, τίποτα δεν μεταμορφώνεται. Γίνεται και πάλι συσσώρευση γνώσεων.

Ο Osho συνήθιζε να χρησιμοποιεί χαοτικές και όχι συστηματικές μεθόδους, επειδή η χαοτική μέθοδος βοηθά πολύ στο να ωθήσει το κέντρο κάτω από το νου. Δεν μπορούμε να ωθήσουμε το κέντρο προς τα κάτω μέσω κάποιας συστηματικής μεθόδου, επειδή η συστηματοποίηση είναι εργασία τού εγκεφάλου. Μέσω μιας συστηματικής μεθόδου ο εγκέφαλος θα ενισχυθεί. Θα του προστεθεί περισσότερη ενέργεια. Μέσω των χαοτικών μεθόδων ο εγκέφαλος μηδενίζεται. Δεν έχει τίποτα να κάνει. Η μέθοδος είναι τόσο χαοτική που το κέντρο ωθείται αυτόματα από τον εγκέφαλο στην καρδιά. Εάν κάνεις τη μέθοδο του Δυναμικού Διαλογισμού με ζωηρότητα, μη συστηματικά και χαοτικά, το κέντρο σου μετακινείται στην καρδιά. Κατόπιν γίνεται η κάθαρση.

Η κάθαρση απαιτείται επειδή η καρδιά μας είναι πάρα πολύ καταπιεσμένη, εξ αιτίας του εγκεφάλου μας. Ο εγκέφαλός μας έχει αναλάβει τόσο μεγάλο μέρος της ύπαρξής μας ώστε μας κυριαρχεί. Δεν υπάρχει χώρος για την καρδιά, έτσι οι επιθυμίες τής καρδιάς καταπιέζονται. Ο εγκέφαλος παρεμβαίνει πάντα και συστηματοποιεί και κάνει μαθηματικά τα πράγματα και η καρδιά καταπιέζεται. Έτσι, αρχικά, απαιτείται μια χαοτική μέθοδος για να ωθήσει το κέντρο της συνειδητότητας από τον εγκέφαλο προς την καρδιά.

Κατόπιν χρειάζεται η κάθαρση για να ελαφρύνει την καρδιά, για να πετάξει έξω ό,τι είναι καταπιεσμένο, για να κάνει την καρδιά να ανοίξει. Εάν η καρδιά γίνει ανάλαφρη και δίχως βάρη, τότε το κέντρο της συνειδητότητας ωθείται ακόμα χαμηλότερα, έρχεται στον αφαλό. Ο αφαλός είναι η πηγή της ζωντάνιας, ο σπόρος από τον οποίο προέρχονται τα πάντα: το σώμα, ο νους, τα πάντα.

Πρέπει να ωθήσουμε τη συνειδητότητα προς τα κάτω, προς την πηγή, προς τις ρίζες. Μόνο τότε υπάρχει η δυνατότητα τις μεταμόρφωσης. Έτσι χρησιμοποιούσε τις χαοτικές μεθόδους ο Osho για να ωθήσει τη συνειδητότητα από τον εγκέφαλο προς τα κάτω.

Όταν είμαστε χαοτικοί, ο εγκέφαλος παύει να λειτουργεί. Εάν ρωτήσεις έναν μοναχό τού Ζεν, «Από πού σκέφτεσαι;» βάζει τα χέρια του στην κοιλιά του. Όταν οι Δυτικοί ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τους Γιαπωνέζους μοναχούς δεν μπορούσαν να καταλάβουν. «Τι ανοησίες! Πώς μπορεί να σκέφτεστε από την κοιλιά σας;»

Αλλά η απάντηση τού Ζεν έχει σημασία. Η συνειδητότητα μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε κέντρο του σώματος και το κέντρο που είναι το κοντινότερο στην αρχική πηγή είναι ο αφαλός. Ο εγκέφαλος βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόσταση από την αρχική πηγή, έτσι εάν η ζωτική ενέργεια κινείται προς τα έξω, κέντρο της συνειδητότητας θα γίνει ο εγκέφαλος. Και εάν η ζωτική ενέργεια κινείται προς τα μέσα, τελικά κέντρο της θα γίνει ο αφαλός.

Οι χαοτικές μέθοδοι απαιτούνται για να ωθήσουν τη συνειδητότητα στις ρίζες της, επειδή μόνο από τις ρίζες είναι δυνατή η μεταμόρφωση. Δεν είναι αρκετό να γνωρίζουμε απλώς τι είναι το σωστό. Πρέπει να μεταμορφώσουμε τις ρίζες, διαφορετικά δεν θα αλλάξουμε.

Όταν γνωρίζει κανείς το σωστό πράγμα και δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό, γίνεται διπλά ανήσυχος. Καταλαβαίνει, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Η κατανόηση έχει σημασία μόνο όταν προέρχεται από τον αφαλό, από τις ρίζες. Εάν καταλαβαίνουμε με τον εγκέφαλο, αυτό δεν μας μεταμορφώνει.

Το απόλυτο δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό μέσω του εγκεφάλου, επειδή όταν λειτουργούμε μέσω του εγκεφάλου είμαστε σε σύγκρουση με τις ρίζες μας. Το όλο πρόβλημά είναι ότι έχουμε απομακρυνθεί από τον αφαλό, από το σημείο που έχουμε προέλθει. Πρέπει κανείς να επιστρέψει στις ρίζες. Αλλά η επιστροφή είναι δύσκολη, κοπιαστική.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι ασκούν κάποια έλξη επειδή είναι πολύ αρχαίες και πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν επιτύχει με αυτές στο παρελθόν. Μπορεί να έχουν χάσει για μας το νόημά τους, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Οι παλιές μέθοδοι μπορεί να είναι χωρίς νόημα τώρα, αλλά επειδή κάποιοι πέτυχαν στο παρελθόν με αυτές, ασκούν κάποια έλξη. 

Σήμερα όμως βρισκόμαστε σε μια τελείως διαφορετική κατάσταση. Η όλη ατμόσφαιρα, η όλη νοόσφαιρα, έχει αλλάξει. Κάθε μέθοδος είναι οργανικό τμήμα μιας συγκεκριμένης κατάστασης, ενός συγκεκριμένου νου, ενός συγκεκριμένου ανθρώπου. Το γεγονός ότι οι παλιές μέθοδοι δεν λειτουργούν δεν σημαίνει ότι καμία μέθοδος δεν είναι χρήσιμη. Σημαίνει απλώς ότι οι ίδιες οι μέθοδοι πρέπει να αλλάξουν. Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει αλλάξει τόσο πολύ που χρειάζεται νέες μεθόδους, νέες τεχνικές.

Η Αποστολία Βασιλείου, Διαπιστευμένη Εισηγητής του Διαλογισμού Osho, μας μυεί στις διαλογιστικές μεθόδους και τις τεχνικές. 

 

Τα κείμενα και αναφορές του Osho, οι εικόνες και φωτογραφίες του Osho, τα σχέδια και τα γραφικά, τα βίντεο, τα ηχητικά αρχεία και άλλο περιεχόμενο που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας χρησιμοποιούνται με φιλική άδεια από το Osho International Foundation, www.osho.com/copyrights

Το OSHO είναι καταχωρημένο εμπορικό σήμα – του εμπορικού σήματος του Osho International Foundation, το οποίο χρησιμοποιείται με άδεια χρήσης, www.osho.com/trademarks

Copyright © 1953–2019 OSHO International Foundation.