fbpx
Τι είναι η Βραδινή Συνάντηση;

Η βραδινή συνάντηση είναι η στιγμή που συγκεντρωνόμαστε όλοι μαζί για να χορέψουμε και να γιορτάσουμε και στη συνέχεια να καθίσουμε σιωπηλοί.

“Αυτό που δεν μπορεί να ειπωθεί, χρειάζεται να γίνει βίωμα. Είναι μια μεγάλη εμπειρία εισόδου στον εσωτερικό χώρο. Κάτι βιώνεται σε αυτή τη συγκέντρωση που κανένας δεν έχει μπορέσει να προσδιορίσει.” ήταν μια από τις διδασκαλίες του Osho. 

Η συνάντηση ξεκινά με μουσική υψηλής ενέργειας για να χορέψουμε μόνοι μας με ολικότητα, “ένας ασυγκράτητος εορτασμός της ενέργειας.”  Απελευθερώστε μέσα σας αυτήν την ενέργεια του εορτασμού και μην σπαταλάτε την ενέργεια σας αυτή κραυγάζοντας ή σφυρίζοντας ή κοιτώντας τριγύρω τους άλλους. Αυτό το διάστημα τού χορού περιλαμβάνει τις κραυγές Osho τρεις ή τέσσερις φορές και τελειώνει με τρεις κραυγές Osho. Η περιγραφή αυτού του είδους από το ίδιο ήταν η εξής: “Είναι ένας ήχος χωρίς νόημα. Απλώς χρησιμοποιείς τον ήχο για να φτάσεις στην άηχη σιωπή.”

Η ανύψωση των χεριών προς τα αστέρια υποδηλώνει την δίψα για ανώτερη συνειδητότητα. Η κραυγή θα πρέπει να είναι πραγματικά οξεία.

Ο Osho δίδασκε πως “χρειάζεται να το πούμε ακριβώς σαν τον βρυχηθμό τού λιονταριού, ο οποίος προέρχεται από τα σπλάχνα. Δεν είναι μόνο από την γλώσσα μας – δεν είναι καν από το λαιμό ή την καρδιά μας. Χτυπάει ακριβώς κάτω από τον αφαλό μας, από εκεί που προερχόμαστε. Το κέντρο τής ζωής βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον αφαλό μας, πέντε εκατοστά πιο κάτω. Πρέπει να παρατηρήσουμε από ποια πηγή προερχόμαστε.  Πρέπει να πάμε προς τα μέσα μας ως την πηγή εκείνη. Όχι μόνο χτυπά το κέντρο μας, την ίδια μας την ύπαρξη, αλλά και μας φέρνει μια τρομερή αίσθηση χαράς, γέλιου, χορού. Πρόκειται για εορτασμό.”

Τις τρεις κραυγές Osho ακολουθεί ο σιωπηλός, καθιστός διαλογισμός. Ξεκινά με ενδιάμεσα κομμάτια ινδικής μουσικής, που τα διακόπτουν αιφνίδιες παύσεις.  Τρεις “εκρηκτικές” κρούσεις τού τυμπάνου οδηγούν σε ένα βίντεο με ομιλία τού OSHO, όπου συνεχίζεται ο σιωπηλός καθιστός διαλογισμός μέχρι το τζίμπερις και την απόλυτη χαλάρωση και την κραυγή  Osho στο τέλος. 

Ο Osho, μιλώντας για την βραδυνή συνάντηση και τον χώρο που γίνεται τόνιζε πως “κάθε βράδυ, αυτές οι λίγες στιγμές είναι οι πιο πολύτιμες στη ζωή σου. Κάθε βράδυ, όταν τόσοι πολλοί ζωντανοί Βούδες μαζεύονται εδώ, αυτός ο τόπος γίνεται ο πιο σημαντικός σε όλο τον κόσμο. Γιατί πουθενά δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που διαλογίζονται μαζί – σκάβοντας τόσο βαθιά ώστε να μπορέσουν να βρουν την ίδια την πηγή της ζωής, την αιωνιότητα, την αθανασία. Αν μπορεί κανείς να μάθει πώς να ακούει σωστά, έχει μάθει το βαθύτερο μυστικό του διαλογισμού.”

Η βασική λειτουργία των ομιλιών του Osho είναι να παρέχουν έναν εύκολα κατανοητό τρόπο εκμάθησης αυτής της τέχνης της ακρόασης. Είτε θέλουμε να ακούμε ήσυχα στο σπίτι είτε καθώς πηγαίνουμε στη δουλειά με το τρένο ή καθώς καθόμαστε στο πάρκο, ποτέ ο διαλογισμός δεν ήταν πιο απλός ή πιο ευρέως διαθέσιμος στον οποιονδήποτε και οπουδήποτε.

Τζίμπερις και απόλυτη χαλάρωση

“Το τζίμπερις (΄αλαμπουρνέζικα΄) είναι για να απαλλαγούμε από τον ενεργό νου, η σιωπή για να απαλλαγουμε από τον ανενεργό νου και η απόλυτη χαλάρωση είναι για να μπούμε στο υπερβατικό στοιχείο”, σύμφωνα με τον Osho. 

Πρώτο Στάδιο: Τζίμπερις

Καθώς καθόμαστε, κλείνουμε τα μάτια μας και αρχίζουμε να μιλάμε με δίχως νόημα ήχους – οτιδήποτε ήχους ή λέξεις, αρκεί να μην έχουν κανένα νόημα. Απλώς να μιλάμε σε οποιαδήποτε γλώσσα δεν γνωρίζουμε! Αφήνουμε τον εαυτό μας να εκφραστεί όπως εκείνος νιώθει. Πετάμε τα πάντα έξω. Ο νους σκέφτεται πάντα με λέξεις. Το τζίμπερις βοηθά να σπάσει αυτό το μοτίβο της συνεχούς έκφρασης με λέξεις. Χωρίς να καταπιέζουμε τις σκέψεις σου, μπορούμε να τις πετάξουμε έξω. Αφήνουμε και το σώμα μας να είναι το ίδιο εκφραστικό.

Δεύτερο Στάδιο: Πήγαινε προς τα μέσα

Μετά από μερικά λεπτά τζίμπερις, υπάρχει ένας ήχος από το τύμπανο στο σημείο αυτό το τζίμπερις σταματά. Η φωνή του Osho καθοδηγεί στη συνέχεια τον ακροατή σε ένα χώρο βαθιάς σιωπής, ακινησίας και χαλάρωσης, λέγοντας, για παράδειγμα, “Μείνε σιωπηλός, κλείσε τα μάτια σου … καμία κίνηση του σώματος – νιώσε τελείως ακίνητος. Πήγαινε προς τα μέσα, βαθύτερα και βαθύτερα, ακριβώς σαν ένα βέλος. Διείσδυσε σε όλα τα στρώματα και χτύπησε το κέντρο της ύπαρξής σου.”

Τρίτο Στάδιο: Απόλυτη χαλάρωση

Άλλος ένας χτύπος τού τυμπάνου και, χωρίς να τακτοποιηθείτε, αφήστε απλώς τον εαυτό σας να πέσει κάτω “σαν ένα σακί με ρύζι,” έτσι ώστε να είστε ξαπλωμένοι εντελώς ακίνητοι και χαλαροί, ανάσκελα, καθώς οδηγείστε ακόμα πιο βαθιά, σε μια σιωπηλή ακινησία.

Τέταρτο στάδιο: Επιστροφή και γιορτασμός 

Με το τελικό χτύπημα τού τυμπάνου ο Osho μας επαναφέρει στην καθιστή θέση, υπενθυμίζοντάς μας να κρατήσουμε αυτή την εμπειρία τής παρατήρησης σε όλες μας τις καθημερινές δραστηριότητες.

“Αν μπορούμε να μείνουμε συνειδητοί και χαλαροί όλη την ημέρα, θα γνωρίσουμε την ομορφιά και τη χάρη της κάθε μιας στιγμής, του κάθε χιλιοστού τής ζωής μας. Ό,τι είναι δυνατό τούτη τη στιγμή είναι δυνατό και την κάθε μια στιγμή. Γίνεται αυτό απλώς για να δοθεί χώρος στις δυνατότητές μας. Πρέπει να φέρουμε όλη αυτή τη σιωπή και τη γαλήνη και αυτή την επίγνωση στην καθημερινή μας ζωή.¨ τόνιζε ο Osho. 

Η Βραδυνή Συνάντηση τελειώνει με λίγα λεπτά εορτασμού και χορού.

“Δεν είναι άνευ λόγου που θέλω να τελειώνουμε τον διαλογισμό μας κάθε μέρα με εορτασμό, με χαρά. Σιγά-σιγά, καθώς γίνεται βαθύτερος ο διαλογισμός,  ο εορτασμός μας θα έχει περισσότερη αίγλη, θα γίνει πιο μεγαλοπρεπής, πιο θαυμαστός.”

Ας θυμηθούμε το πρώτο βήμα του διαλογισμού είναι το τζίμπερις. Τζίμπερις απλά σημαίνει να ρίξουμε έξω την τρέλα μας, η οποία είναι ήδη εκεί, μέσα στο νου, συσσωρευμένη εδώ και αιώνες. Καθώς την  απελευθερώνουμε, θα νιώσουμε ότι γινόμαστε φωτεινοί, ότι γινόμαστε πιο ζωντανοί, μόνο μέσα σε δύο λεπτά.

Κάθε παιδί μπορεί να κάνει τζίμπερις, δεν χρειάζεται καμία εκπαίδευση. Από την πρώτη κιόλας στιγμή είμαστε σχεδόν εκπαιδευμένοι. Το τζίμπερις δεν χρειάζεται εκπαίδευση, ούτε το γέλιο χρειάζεται καμία εκπαίδευση. Εάν μπορούμε να κάνουμε τζίμπερις, καθαρίζουμε το μυαλό μας από όλα τα είδη τής σκόνης που μαζεύονται συνεχώς. Και όταν ο νους σιωπά … δεν υπάρχει πουθενά να πάμε, μόνο να στρέψουμε την προσοχή μας μέσα μας. Όλοι οι δρόμοι έχουν ξεχαστεί παραμένει μόνο μια μονόδρομη κυκλοφορία.

Μόνο για μια ημέρα ή δύο μπορεί να διστάσουμε να πάμε τόσο πολύ μέσα μας. Ποιος ξέρει αν θα είμαστε σε θέση να γυρίσουμε πίσω ή όχι; Πρόκειται για μια παιγνιώδη, χαρούμενη άσκηση. Δεν υπάρχει τίποτα για να ανησυχούμε, μπορούμε να πάμε όσο βαθιά εμείς επιθυμούμε … μην ξέροντας κινέζικα, αλλά μιλώντας κινέζικα, μην ξέροντας τι λέμε, αλλά λέγοντάς το πολύ κατηγορηματικά, χωρίς να ενδιαφερόμαστε καθόλου ποιος μας ακούει …. Κανείς δεν μας ακούει, οπότε μπορούμε να πούμε ό,τι θέλουμε, δεν πρόκειται κανείς να προσβληθεί. Δεν υπάρχει κανείς άλλος εκτός από εμάς.

Αυτό θα μας κάνει πιο υγιείς ψυχικά από ό,τι ήμασταν, γιατί πετάμε πάρα πολλά σκουπίδια που τα φυλάγαμε. Μήπως πιστεύετε ότι το τζίμπερίς μας έρχεται από τον ουρανό; Τα κουβαλάμε όλα αυτά τα σκουπίδια, πετάξτε τα! Απλώς κάντε το ολοκληρωτικά, με ενθουσιασμό. Μην σας νοιάζει αν είναι αραβικά ή εβραϊκά ή κινέζικα. Μας επιτρέπεται να μιλήσουμε οποιαδήποτε γλώσσα δεν γνωρίζουμε. Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι μόνο η γλώσσα που ξέρουμε, γιατί η γλώσσα που ξέρουμε, δεν θα φέρει τις ανοησίες μας έξω, θα είναι πολύ σύμφωνη με τη γραμματική. Δεν είναι καθόλου αναγκαίο κάποιο νόημα. Μόνο για δύο λεπτά δώστε την ευκαιρία στην ύπαρξή σας να μην έχει νόημα. Και θα συγκλονιστείτε πάρα πολύ όταν δείτε ότι μόνο μέσα σε δύο λεπτά γίνεστε τόσο ανάλαφροι, τόσο έτοιμοι να μπείτε στη σιωπή.”

 

Τα κείμενα και αναφορές του Osho, οι εικόνες και φωτογραφίες του Osho, τα σχέδια και τα γραφικά, τα βίντεο, τα ηχητικά αρχεία και άλλο περιεχόμενο που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας χρησιμοποιούνται με φιλική άδεια από το Osho International Foundation, www.osho.com/copyrights

Το OSHO είναι καταχωρημένο εμπορικό σήμα – του εμπορικού σήματος του Osho International Foundation, το οποίο χρησιμοποιείται με άδεια χρήσης, www.osho.com/trademarks

Copyright © 1953–2019 OSHO International Foundation.