fbpx
Τι είναι η προσωπική ενδυνάμωση;

Αυτοδυναμία είναι η ικανότητα να παίρνεις τον έλεγχο της ζωής σου, θέτοντας στόχους και κάνοντας θετικές επιλογές.

Για να αποκτήσουμε αυτή την ικανότητα χρειάζεται να κατανοήσουμε τα δυνατά και αδύναμα σημεία μας, να αποδεχθούμε τον εαυτό μας γι΄αυτό που είναι και να τον εμπιστευθούμε.

Χρειάζεται, δηλαδή, να ακολουθήσουμε μία διαδικασία αυτογνωσίας. Μέσα από την αυτογνωσία συμφιλιωνόμαστε με όλες τις πτυχές μας. Σταματάει η εσωτερική καταστρεπτική αυτοκριτική.

Παύει ο ίδιος μας ο εαυτός  να λειτουργεί σαν εσωτερικός σαμποτέρ και αποκτούμε αυτοπεποίθηση.

Ξέρουμε πια ότι η ενδυνάμωση είναι μια εσωτερική και εντελώς προσωπική μας υπόθεση!

Βασίζεται στην ενδοσκόπηση και την ανάπτυξη ικανοτήτων που μας προσφέρουν τα εργαλεία για να αναπτυχθούμε αποτελεσματικά.

Να κάποια βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις, για να βιώσεις αυτές τις αλλαγές στη ζωή σου!

Άσε το παρελθόν και ζήσε το σήμερα

Για να επιτύχεις εσωτερική ειρήνη, χρειάζεται να ζεις στην παρούσα στιγμή ή στο “Εδώ και τώρα”. Όσο μένεις στο παρελθόν, ξεχνάς να ζεις στο σήμερα. Σκέψου πως από το παρελθόν κρατάμε μόνο τα μαθήματα που μας πρόσφερε, για να ζούμε δημιουργικά στο παρόν μας.  Απελευθέρωσε και συγχώρεσε ό,τι ανήκει στο χτες! Έτσι απελευθερώνεσαι και συγχωρείς τον εαυτό σου. Άδραξε την ευκαιρία να ζήσεις και να αναπτυχθείς στο σήμερα.

Μην ανησυχείς για το μέλλον

Θέσε στόχους και εργάσου για την επίτευξή τους. Πίστεψε ότι μπορείς να κατακτήσεις το όνειρο και εργάσου γι΄αυτό, με τη βεβαιότητα του νικητή. Μην ανησυχείς για το αποτέλεσμα. Μείνε εστιασμένος στην προσπάθεια. Μείνε συνειδητός σ΄αυτό που κάνεις, με εμπιστοσύνη.

Παρατήρησε τον εαυτό σου με συμπόνια

Ναι, κάνεις και λάθη. Και; Σταμάτα να μέμφεσαι τον εαυτό σου για τα λάθη του. Δες τα σαν ευκαιρίες να κάνεις τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο.  Έτσι, θα απογοητεύεσαι από τις αποτυχίες σου, αλλά παίρνεις δύναμη και συνεχίζεις, πιο ανθρώπινα, την προσπάθεια να πετύχεις τον στόχο σου.

Αναγνώρισε τις δυνάμεις, τις αδυναμίες και τα όριά σου

Είναι δύναμη να ξέρεις ποιες είναι οι αδυναμίες σου. Να ξέρεις ότι έχεις το δικαίωμα να λες «όχι», χωρίς να χρειάζεται να απολογηθείς γι’ αυτό. Να ξέρεις ότι χρειάζεται να βελτιώσεις κάποια στοιχεία του εαυτού σου, με στόχο την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής σου. Να μπορείς, παράλληλα, να εστιάζεις στα δυνατά σου σημεία και να εξελίσσεσαι.

Σκέψου Θετικά

Σκέψου αν οι σημερινές κυρίαρχες σκέψεις, οι συνήθειες και οι πεποιθήσεις σου δημιουργούν  θετική ή αρνητική διάθεση. Αναγνώρισε ότι εσύ έχεις τον έλεγχο του μυαλού σου και άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου. Σκέψου θετικά!

Δεν χρειάζεσαι την έγκριση όλων.

Η αξία σου δεν εξαρτάται από τη γνώμη των άλλων. Δέξου και τα θετικά σχόλια και την κριτική με ευγένεια. Μην αναλώνεσαι στο να διεκδικείς την επιβεβαίωση. Προσδιόρισε τα ταλέντα σου. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου! Η εμπιστοσύνη είναι η ποιότητα της εξέλιξης. Όσο ενδυναμώνεσαι, τόσο λιγότερο σε επηρεάζει η γνώμη των άλλων.

Σεβασμός στην αντίθετη άποψη

Άκου με προσοχή και σεβασμό την αντίθετη άποψη, χωρίς να μπαίνεις στο παιχνίδι της αντιπαράθεσης. Ο καθένας έχει τις δικές του ικανότητες, τη δική του οπτική και ξεκινάει από διαφορετική αφετηρία. Επιλέγουμε συνειδητά την αποδοχή. Αυτό είναι  αυτοδυναμία.

Αναγνώρισε πού «ξοδεύεσαι»

Αναλογίσου τι είναι για σένα πραγματικά σημαντικό στη ζωή! Παρατήρησε πότε, σε ποιους, σε τι και πόσο συχνά δίνεις τη δύναμή σου. Σε βοηθάει; Παίρνεις χαρά; Αν πρόκειται για διαδικασία αποδυνάμωσης, μπορείς να την αντιστρέψεις και να επιτύχεις την αυτο-ενδυνάμωση.

Αντιμετώπισε τους φόβους σου.

Βγες από τη ζώνη άνεσης σου. Αντιμετωπίζοντας τους φόβους σου ανακαλύπτεις τη δύναμή σου. Ενισχύεις την αυτοπεποίθηση σου. Καταρρίπτεις τα εσωτερικά σου εμπόδια και κάνεις άλμα προς την προσωπική σου ελευθερία και ευτυχία.

Βάλε πάθος στην καθημερινότητά σου

Ασχολήσου με αυτά που αγαπάς και σε κάνουν ευτυχισμένο. Βάλε πάθος σε ό,τι κάνεις!  Ζήσε! Μοιράσου την καθημερινότητά σου με ανθρώπους που αγαπάς και σ΄αγαπούν. Να χαίρεσαι, να γελάς, να προσφέρεις και να λαμβάνεις, χωρίς να εξαρτάσαι.

Ασκήσου και Διαλογίσου.

Δοκίμασε τα οφέλη της άσκησης. Η υγεία και η δύναμη θα αντανακλώνται στη διάθεση και στη λειτουργικότητά σου. Παράλληλα, μερικά λεπτά κάθε μέρα, απόλαυσε τη σιωπή του μυαλού. Η άσκηση και ο διαλογισμός ενισχύουν τη θετική διάθεση και μειώνουν το στρες. Δυνάμωσε, λοιπόν και μέσα και έξω.

Να είσαι ευγνώμων.

Κάνε μια στάση και κοίταξε πίσω. Θα ανακαλύψεις πολλούς λόγους για να είσαι ευγνώμων. Ευχαρίστησε τη ζωή σου και κάνε μια θετική δήλωση ευγνωμοσύνης που θα επιβεβαιώνει ότι αξίζεις να λαμβάνεις τα καλύτερα δώρα.

Όσο πιο πολύ εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, τόσο πιο δυνατοί νοιώθουμε και όσο πιο δυνατοί νοιώθουμε τόσο περισσότερο καλλιεργείται η αυτοπεποίθησή μας.

Πατάμε γερά στη Γη. Σίγουροι ότι μπορούμε να θέτουμε στόχους που να τους επιτυγχάνουμε. Η προσωπική ενδυνάμωση μας απελευθερώνει.

Η αίσθηση της εσωτερικής αυτοδυναμίας, μας μετατρέπει αυτόματα από απλούς αγωνιστές της ζωής, σε Ηγέτες της ζωής μας.

 

Αποστολία Βασιλείου
Σύμβουλος Ψυχικής και Πνευματικής Υγείας – Reiki Master Teacher – Πυθαγόρεια Αριθμολογία