fbpx
Ρέικι και σύγχρονος άνθρωπος

Στο γρήγορο των ρυθμών της σύγχρονης ζωής, στάθηκε η ματιά μου σε ένα από τα δεκάδες περιοδικά που στολίζουν τα περίπτερα του κέντρου της Αθήνας: Reiki Time. Έκανα μια ολιγόλεπτη στάση και το αγόρασα.

Αυτό ήταν! Από τότε, που πρωτοκράτησα στα χέρια μου το Reiki Time, το Ρέικι έγινε η συντροφιά μου all the time!

Έτσι, εντελώς «τυχαία», εντάχθηκα στην μεγάλη οικογένεια του Ρέικι.

Ήταν τόσο παράξενο! Εκείνη την εποχή είχα μια ιδιαίτερα απαιτητική εργασία με πολλή πίεση, άγχος, στοχοθεσία, προθεσμίες, δελτία απόδοσης, αξιολογήσεις, αναφορές, συσκέψεις, μετακινήσεις και πολλές πολλές ώρες εργασίας.

Οι συνάδελφοί μου ζούσαν σε ένα συνεχές άγχος. Συχνά η πίεση τούς έκανε οξύθυμους, μη αποτελεσματικούς και, όπως συνηθίζεται, αρκετές φορές μετέφεραν τα εργασιακά προβλήματα στο σπίτι τους, με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.

Και μέσα σε όλη αυτή την τρέλα εγώ παρέμενα ήρεμη, γελαστή, ευγενής και αγαπητή. Ήμουν αποδοτική, έπιανα με ευκολία τους στόχους και παράλληλα ήμουν ξεκούραστη, πολυπράγμων και υγιής.

Πολλοί γύρω μου, παρατηρούσαν ότι διέφερα από το σύνολο. Υπήρχαν συνάδελφοι που μου ζητούσαν να τους επισκέπτομαι στα γραφεία τους για να τους λέω ¨Καλημέρα¨, επειδή ένοιωθαν πως άλλαζε όλη η ατμόσφαιρα και έτσι η βαρετή και πεζή δουλειά τους δεν ήταν τόσο καταπιεστική.

Κάποιοι με ρώτησαν: ¨Μα, πώς μπορείς και είσαι πάντα χαμογελαστή;¨ ή και η αστεία εκδοχή: ¨τι πίνεις και δεν μας δίνεις;¨

Σ΄αυτούς, αποκάλυψα ποιο ήταν το ¨γιατρικό¨.

Το λένε: Ρέικι.

Είναι ενεργειακή μέθοδος αυτοθεραπείας. Δεν έχει καμία σχέση με θρησκείες και προσηλυτισμούς. Έχει σχέση αποκλειστικά με την εσωτερική μας ενδυνάμωση και την ικανότητα αυτοθεραπείας, που όλοι διαθέτουμε. Το Reiki συμβάλλει στην ανακούφιση από το άγχος και παράλληλα ενισχύει την αίσθηση ευεξίας.

Η θεραπεία γίνεται με την επίθεση των χεριών του θεραπευτή σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος του θεραπευόμενου. Έτσι απελευθερώνεται η μπλοκαρισμένη ενέργεια, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται όλο το δυναμικό που χρειαζόμαστε για να έχουμε ψυχοσυναισθηματική ισορροπία και υγεία.

Ήρθε τον προηγούμενο αιώνα στη Δύση από την Ιαπωνία, όπου το ανακάλυψε ο Δρ Mikao Usui. Όμως, σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία ο Χείρων, ο σοφός Κένταυρος, δίδαξε τον Ασκληπιό, θεό της ιατρικής, τη θεραπεία με το άγγιγμα των χεριών, ή αλλιώς χειροθεσία, τεχνική που εφαρμοζόταν στα αρχαία Ασκληπιεία.

Και οι ερωτήσεις άρχισαν να πέφτουν κατά ριπάς. (σε τεχνοκράτες, βλέπετε, απευθυνόμουν).

– Χρησιμοποιούμε κάποια φάρμακα;

Το Ρέικι είναι φυσική, απλή και ασφαλής μέθοδος αυτοθεραπείας, που μπορεί να μάθει και να χρησιμοποιήσει ο καθένας. Το ασκούν εκπαιδευμένοι πρακτικοί.

Δεν αντικαθιστά, σε καμία περίπτωση την ψυχολογική ή ιατρική διάγνωση της κλασσικής ιατρικής και θεραπείας μιας ασθένειας. Αν ακούσετε κάποιον πρακτικό του Ρέικι να κάνει διάγνωση ή να ισχυρίζεται ότι μπορεί να σας θεραπεύσει, φύγετε όσο πιο μακριά του μπορείτε.

Ο μόνος που μπορεί να σας θεραπεύσει είναι ο εαυτός σας, κινητοποιώντας  τον αυτοθεραπευτικό μηχανισμό του σώματος, που όλοι διαθέτουμε.

-Πώς γίνεται και ποια είναι η αίσθηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας; -Υπάρχουν αποδείξεις; – Ποιοι κάνουν αυτές τις θεραπείες;

Μια συνεδρία Ρέικι γίνεται  πάνω από τα ρούχα. Ο θεραπευτής τοποθετεί  τα χεριά στο σώμα σου και αισθάνεσαι ζέστη. Νιώθεις να κατακλύζει το είναι σου μια φωτεινή, αναζωογονητική ενέργεια, που σε  ηρεμεί. Αυτή η γαλήνη, σταδιακά, απλώνεται σε όλο σου το σώμα. Άμεσα  αντιλαμβάνεσαι τα πρώτα οφέλη της θεραπείας, που είναι η χαλάρωση. Σταδιακά διαπιστώνεις τις αλλαγές και στο συναισθηματικό επίπεδο. Μειώνονται η ανησυχία, σταματάει η νοητική και σωματική εξάντληση. Η μελαγχολία, η κατάθλιψη, η δυσφορία, η παθητικότητα, η αναποτελεσματικότητα, η κούραση που ένιωθες πριν ξεκινήσεις τις συνεδρίες Ρέικι, ανήκουν στο παρελθόν.

Ήσουν τυχερός και βρήκες κάποιον θεραπευτή – πρακτικό Reiki!

Αν ψάχνεις για μαγικό ραβδάκι, δεν θα το βρεις με την πρώτη συνεδρία. Χρειάζεται να δεχθείς 2 με 3 θεραπείες Ρέικι, ανά βδομάδα και μετά την τρίτη εβδομάδα θα δεις την αλλαγή μέσα σου και γύρω σου.

Ξαναβρίσκεις τον εαυτό σου και μαθαίνεις να τον αγαπάς, να τον φροντίζεις και να τον τιμάς. Επανακτάς την εσωτερική σου δύναμη. Επανέρχεσαι στο κέντρο σου. Βρίσκεις την ισορροπία που είχες χάσει

Αντιμετωπίζεις, πλέον, από νέα θέση και με διαφορετική οπτική τις προκλήσεις της ζωής, με εσωτερική ειρήνη και η αρμονία. Είσαι λειτουργικός, εστιασμένος, αποτελεσματικός και κυρίως χαρούμενος.

Επίσης, ένα από τα μαγικά αποτελέσματα του Reiki είναι ότι ενισχύει την ικανότητά μας να συνδεθούμε με τους ανθρώπους από καρδιάς και, μέσα από τη διαδικασία αυτοθεραπείας, θεραπεύουμε τις προσωπικές μας σχέσεις.

-Γιατί δεν χρησιμοποιούνται στην ιατρική;

Η αλήθεια είναι πως, το ο Ρέικι είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη και πλέον αποδεκτή μέθοδος από γιατρούς της κλασσικής Ιατρικής. Σε κάποιες χώρες συνταγογραφείται.  Αποτελεί συμπληρωματική θεραπεία σε αρκετά Νοσοκομεία, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Υπάρχουν και νοσοκομεία, όπως το Hartford που εκπαιδεύει το νοσηλευτικό προσωπικό στο Ρέικι, επειδή διαπιστώθηκε πως η συγκεκριμένη μέθοδος μειώνει τον πόνο, επιταχύνει την δράση της φαρμακευτικής αγωγής, ενώ παράλληλα βοηθά το άτομο να ηρεμεί, να αποβάλει το στρες και να κάνει θετικές σκέψεις.

Οι όροι «θεραπεία», «θεραπευτής» και «θεραπευόμενος», χρησιμοποιούνται με την πνευματική έννοια και όχι με την έννοια της κλασσικής ιατρικής, ψυχολογίας και φαρμακευτικής.

 

Αποστολία Βασιλείου

Σύμβουλος Ψυχικής και Πνευματικής Υγείας – Reiki Master Teacher – Πυθαγόρεια Αριθμολογία