Θεραπεία με Moxa

Θεραπεία με Moxa

Καύση βοτάνου Artemisia Vulgaris 

Η θεραπεία Μοxa (θερμοθεραπεία) ουσιαστικά αφορά στην τοποθέτηση καιόμενης Αψιθιάς (Artemisia Vulgaris)  πάνω σε διάφορες περιοχές του σώματος και σε σημεία βελονισμού.

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής στην κλινική εφαρμογή, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.  Λειτουργεί είτε παράλληλα με τον παραδοσιακό κινέζικο βελονισμό και άλλες παραδοσιακές μεθόδους είτε ως αυτόνομη θεραπευτική μέθοδος.

Θερμαίνει ορισμένα βελονιστικά σημεία πάνω στο σώμα, αποβάλλοντας κρύο και υγρασία,  είτε σημεία στα οποία δεν μπορεί να γίνει εισαγωγή βελόνας. Εξισορροπεί την κυκλοφορία ενέργειας και αίματος,  δυναμώνει λειτουργίες οργάνων που είναι πηγές ενέργειας του σώματος όπως νεφρά και σπλήνας.

Τα θεραπευτικά αποτελέσματα είναι αναμφισβήτητα και βαθιά. Η θεραπεία Moxa αφορά όλες τις καταστάσεις όπου η ενέργεια είναι ανεπαρκής.

Τρόπος δράσης τη θεραπείας με Moxa 

Μέσω της  διαδικασίας καύσης της Αψιθιάς δημιουργείται έντονη υπεραιμία στην περιοχή, ανοίγουν οι πόροι και η ζέστη, μαζί με τον καπνό, εισχωρεί βαθειά στους ιστούς, ζεσταίνοντας τους και αποβάλλοντας το Κρύο ή κινώντας το Κρύο-Υγρασία.
Η δύναμη του καπνού, πολύ περισσότερο του θερμού καπνού, είναι ισχυρά διεισδυτική. Επιπροσθέτως, οι έντονα κινητικές θεραπευτικές ιδιότητες της Αψιθιάς κινούν και αποβάλουν το Κρύο και το Κρύο που συνοδεύεται από Υγρασία.

Βασικές Παθολογίες για τις οποίες ενδείκνυται η  θεραπεία με Moxa 

Πάρεση προσωπικού νεύρου από ψύξη

Κοινό κρυολόγημα

Παγωμένος ώμος

Μυικοί πόνοι από κρύο, οσφυαλγία (Λουμπαγκο) από κρύο

Διάρροια από εισβολή κρύου και υγρασίας στα έντερα

Πόνος στομάχου και εμετός από εισβολή κρύου

Δυσμηνόρροια ή αμηνόρροια από παραμονή κρύου ή υγρασίας στα όργανα της πέψης

Υπογονιμότητα από παραμονή κρύου στην οσφυική ή στην ουρογεννητική περιοχή

Ανεπαρκής libido και αδυναμία στύσης από παραμονή κρύου στην περιοχή της οσφύος

Παγωμένα άκρα

Χαμηλό ανοσοποιητικό

Κατακράτηση  υγρών

Κρύα οιδήματα