Qigong

Qigong

Το Qigong είναι ένα αποτελεσματικό σύστημα θεραπείας της ζωτικής ενέργειας με ρίζες στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Είναι η τέχνη και ταυτόχρονα η επιστήμη που χρησιμοποιεί τεχνικές αναπνοών, απαλές κινήσεις και διαλογισμό για να καθαρίσει, να ενδυναμώσει και να ενισχύσει την κυκλοφορία της ζωτικής μας ενέργειας σε σώμα και νου. Το Qi Gong, σημαίνει εργασία πάνω στην ενέργεια και εργασία της ενέργειας πάνω μας. Είναι ασκήσεις που κινούν και δυναμώνουν την ενέργεια στο σώμα, στην ψυχή και στο νου μας. Είναι θεραπευτικό γιατί απελευθερώνει τα μπλοκαρίσματα της ενέργειας που δημιουργούν πόνο και αρρώστια. Η πρακτική του Qigong οδηγεί σε καλύτερη υγεία, αυξημένη ζωτικότητα και γαλήνια κατάσταση του μυαλού.

Πώς προφέρεται;

Qi = προφέρεται Τσι
Gong = προφέρεται Κονγκ

Ποια είναι η ηλικία του Qigong;

Η τεκμηριωμένη ιστορία του Qigong χρονολογείται περίπου 2.500 χρόνια. Ωστόσο οι Κινέζοι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί έχουν βρει αναφορές σε τεχνικές του Qigong τουλάχιστον πέντε χιλιάδων ετών.

 Γιατί να παρακολουθήσω μαθήματα Qigong;

Το Qigong έχει τρεις κύριους τομείς εφαρμογής:
Το Θεραπευτικό Qigong (Gong Yi) το όποιο μερικές φορές μεταφράζεται «Ιατρική Qigong» και είναι η προληπτική πτυχή και η πτυχή της αυτόίασης σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Όλοι είμαστε εκτεθειμένοι στο stress. Το Θεραπευτικό Qigong μας διδάσκει πώς να ελέγχουμε τις αντιδράσεις μας στην ένταση και την πίεση της καθημερινότητας, έτσι ώστε τα γεγονότα της ζωής να μην μας προκαλούν συμπτώματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, απογοήτευση, ή άγχος.

Οι υγιείς άνθρωποι εξασκούνται στη πρακτική του Θεραπευτικού Qigong για να διατηρήσουν την υγεία τους ή για να την τονώσουν ακόμα περισσότερο. Ακόμα και δάσκαλοι άλλων ενεργειακών τεχνικών ή θεραπευτές χρησιμοποιούν το Θεραπευτικό Qigong για να ανανεώνουν τα ενεργειακά τους αποθέματα και να διατηρούν μια θετική παρουσία.

Το αθλητικό Qigong (Gong Wu). Στον αθλητισμό και τις πολεμικές τέχνες, το Qigong πολλές φόρες μπορεί να είναι το κλειδί για την δύναμη, την αντοχή, το συντονισμό, την ταχύτητα, την ευελιξία, την ισορροπία, και την αντίσταση σε τραυματισμούς.

Οι ασκήσεις του Qigong μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιδόσεων σε οποιοδήποτε άθλημα, μέσα από τη βελτίωση της κίνησης, την ακρίβεια και την αντοχή.

Το πνευματικό Qigong (Fo Gong, Gong Tao). Σαν πνευματική εξάσκηση, η ενεργειακή άσκηση οδηγεί στην αυτογνωσία, την ηρεμία και την αρμονία με τη φύση. Η πνευματική πλευρά του Qigong εξελίχθηκε από τον Ταοϊσμό και τον Βουδισμό.

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί;
Επειδή το Qigong περιλαμβάνει τόσο δυναμικές όσο και απαλές τεχνικές που μπορούν να εξασκηθούν είτε από την όρθια στάση, είτε την καθιστή θέση ή την ύπτια στάση του σώματος, είναι κατάλληλο για κάθε ηλικία. Η μεγάλη ποικιλία από πρακτικές δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής στις ατομικές ανάγκες του καθενός. Με αυτό τον τρόπο αποτελούν ένα ιδανικό βοήθημα για την ανάκαμψη από κάποιες ασθένειες ή τραυματισμούς.

Το Qigong είναι μια μορφή της συμπληρωματικής ιατρικής. Λειτουργεί καλά με άλλες μορφές θεραπείας και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο για την απαραίτητη θεραπεία από αρμόδιο γιατρό.

Είναι το Qigong επιστημονικά αποδεκτό;
Τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ έχουν φιλοξενήσει συνέδρια και έγιναν ακαδημαϊκές ανταλλαγές σε έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με το Qigong. Έχει αποδειχθεί ότι το Qigong μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη στάση του σώματος και την αναπνοή, να προάγει την ανταπόκριση του οργανισμού στη χαλάρωση, να προκαλέσει ευνοϊκές αλλαγές στη χημεία του αίματος, και να βελτιώσει την αυτογνωσία και τη συγκέντρωση.

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι το Qigong μπορεί να είναι επωφελές για το άσθμα, την αρθρίτιδα, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την χρόνια κόπωση, την ινομυαλγία, τους πονοκεφάλους, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από κοινές ασθένειες.