fbpx
Ποιος είναι ο Βούδας-Ζορμπάς;

Ο Osho έλεγε πως “και τη φτώχεια που να μην ανοίγουμε τα μάτια μας την έδωσαν στους ανθρώπους οι θρησκευτικοί μας ηγέτες. Τους έχουν πει να μην είναι υλιστές. Τους έχουν πει να είναι άγαμοι. Τους έχουν πει να ζουν μέσα στη φτώχεια. Τους έχουν πει ότι η ζωή προέρχεται από την αμαρτία. Όλα αυτά τα πράγματα κατέστρεψαν το Ζορμπά τους. Διαφορετικά, κάθε άνθρωπος είναι γεννημένος ένας Έλληνας Ζορμπάς.”

 “Κι αν όλα πάνε σύμφωνα με μένα, κάθε άνθρωπος θα πεθάνει ως Βούδας Ζορμπάς. Ανάμεσα στον Έλληνα και στο Βούδα δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση, πρώτα όμως πρέπει να είσαι ο Έλληνας.”

Στην διδασκαλία του τόνιζε πως “ο Ζορμπάς είναι τα θεμέλια και ο Βούδας είναι το ανάκτορο. Ο Βούδας είναι η κορυφή, αλλά οι θεμέλιες λίθοι μπαίνουν από τον Ζορμπά. Θα είναι κουτό να επιλέξεις να είσαι Βούδας χωρίς να έχεις τις θεμέλιες λίθους. Είμαι απόλυτα μαθηματικός ως προς αυτό: πρέπει να υπάρχει ο Ζορμπάς κι όσο πιο ισχυρός είναι ο Ζορμπάς που υπάρχει εκεί, τόσο πιο καλός ο Βούδας που μπορεί να υπάρξει. Μπορώ λοιπόν να γίνω Βούδας ανά πάσα στιγμή κι ο Ζορμπάς είναι αναγκαίος ως η βασική ενέργεια από την οποία θα λαξευτεί ο Βούδας. Ο Ζορμπάς είναι το μάρμαρο από το οποίο πρέπει να λαξευτεί το άγαλμα τού Βούδα. Επιλέγω το μάρμαρο…κι έπειτα ο Βούδας είναι εύκολος. Το ζήτημα είναι πώς να ανοίξεις τα μάτια σου. Δεν με απασχολεί ο Βούδας΄ ανησυχώ για τους ανθρώπους που δεν είναι Ζορμπάδες. Πώς θα γίνουν Βούδες; Δεν έχουν το βασικό υλικό από το οποίο φτιάχνεται ένας Βούδας” τονίζει ο Osho σχετικά με το πρότυπο του Βούδα Ζορμπά.

Καινούργιος Άνθρωπος – Βούδας Ζορμπάς

“Σας δίδαξα πρώτα την εμπιστοσύνη, την καρδιά, το συναίσθημα, την αγάπη. Τώρα θα σας διδάξω την αμφισβήτηση, το σκεπτικισμό, τη λογική, τη νόηση, γιατί θέλω να είστε πλήρεις άνθρωποι. Μπορεί να είστε τελείως ικανοποιημένοι με την εμπιστοσύνη, με την καρδιά, αλλά δεν θα είστε πλήρεις άνθρωποι. Δεν θα αποκαλούσα τη Μίρα πλήρη άνθρωπο, δεν θα αποκαλούσα τον Ραμακρίσνα πλήρη άνθρωπο. Είναι θαυμάσιοι, αλλά λείπει η νόηση, όλα είναι καρδιά. Υπερβολική ζάχαρη, προκαλεί διαβήτη. Είμαι διαβητικός. Υπερβολικά πολλή καρδιά, υπερβολικά πολλή γλυκύτητα και παθαίνεις διαβήτη — και δεν θέλω να υποφέρει κανείς σας από διαβήτη. Πράγματι, αν ζεις μόνο με την καρδιά, θα πάθεις πνευματικό διαβήτη. Η νόηση είναι αλμυρή, καυτερή, δεν είναι όλο ζάχαρη.” 

 “Θέλω να απολαμβάνετε την πληρότητα τής ύπαρξής σας, όταν το σώμα, η καρδιά, η νόησή σας είναι όλα συντονισμένα μαζί. Το ονόμασα Καινούργιο Άνθρωπο αυτό — Βούδα Ζορμπά.”

Τίποτε να επιλέξεις, τίποτε να απορρίψεις

 Ο Κότζι έγραψε:

Τίποτε να επιλέξεις, τίποτε να απορρίψεις.

“Αυτό εννοώ όταν μιλώ για τον Βούδα Ζορμπά: τίποτε να επιλέξεις. Ο Βούδας είχε επιλέξει: είχε επιλέξει να δραπετεύσει από τον κόσμο, είχε επιλέξει να αφήσει τη γυναίκα και το παιδί του και τον γέρο του πατέρα, είχε επιλέξει να φύγει μακριά, αντί να αντιμετωπίσει τον κόσμο και να βλέπει την πραγματικότητα. Ήταν μια ξεκάθαρη επιλογή ενάντια στον κόσμο, ενάντια στην ύλη, υπέρ του πνευματικού στοιχείου.”

“Ο άνθρωπος τής ολικότητας δεν έχει να επιλέξει τίποτε. Η ζωή του είναι ζωή δίχως επιλογές. Τίποτε να επιλέξει, τίποτε να απορρίψει. Πρόκειται για τις δύο όψεις τού ίδιου νομίσματος. Αν επιλέγεις κάτι, θα χρειαστεί να απορρίψεις κάτι.”

Ο Ζορμπάς είναι μόνο η αρχή

“Θα ήθελα να είναι ζωντανός μέσα στους πάντες αυτός ο άνθρωπος, ο Ζορμπάς, γιατί αποτελεί τη φυσική μας κληρονομιά. Δεν πρέπει όμως να σταματήσουμε στο Ζορμπά.

“Ο Ζορμπάς είναι μόνο η αρχή. Αργά ή γρήγορα, αν επιτρέψουμε να εκφραστεί πλήρως ο Ζορμπάς μας, είναι επόμενο να σκεφτούμε κάτι καλύτερο, ανώτερο, σπουδαιότερο. Δεν θα προέλθει αυτό μέσα από τις σκέψεις μας. Θα προέλθει μέσα από τις εμπειρίες μας — γιατί εκείνες οι μικρές εμπειρίες θα γίνουν βαρετές. Ο ίδιος ο Βούδας κατέληξε να είναι Βούδας επειδή είχε ζήσει τη ζωή ενός Ζορμπά.”

Η σιωπή θα γίνει τραγούδι

“Στο Ζορμπά αρέσει πολύ να τραγουδά, να παίζει τα μουσικά του όργανα, να χορεύει. Ο Βούδας θα το κάνει τέλειο, απόλυτο αυτό. Ακόμη κι η σιωπή θα γίνει τραγούδι, ακόμη κι οι πέτρες θα γίνουν θείο κήρυγμα κι ό,τι αγγίζουμε θα γίνεται μουσικό όργανο, διότι τα χέρια μας θα έχουν τώρα τη μαγεία ολόκληρης της ύπαρξης. Θα έχουν τη χάρη της, την ομορφιά, την ποίηση…”

Ο πλήρης άνθρωπος είναι ο μόνος άγιος άνθρωπος

“Αν θέλουμε έναν άνθρωπο πλήρη – και κατ΄εμένα ο πλήρης άνθρωπος είναι ο μόνος άγιος άνθρωπος – τότε τον Ζορμπά πρέπει να τον απορροφήσει ο Βούδας. Πρέπει να γίνουν οι δυο τους αποδεκτοί ως απολύτως ένα. Και δεν βλέπω πού βρίσκεται η δυσκολία. Μάλιστα, ο Ζορμπάς συν τον Βούδα θα αποτελέσει έναν τεράστιο εμπλουτισμό. Ο Βούδας δεν μπορεί να γελάει, να χορεύει, να τραγουδά, να αγαπά. Τι είδους ζωή θα είναι τώρα αυτή; Ρηχή!”

“Ο Ζορμπάς μπορεί και τραγουδάει, χορεύει, απολαμβάνει το φαγητό, το ποτό, την αγάπη. Θα ζει τη ζωή του, αλλά δεν θα ξέρει ποιος είναι. Δεν θα ξέρει το νόημα τής ύπαρξης. Δεν θα μπορέσει να βιώσει ποτέ την αθανασία τής ζωής, την αιωνιότητα τής δικής του ύπαρξης – το ότι βρίσκεται από πάντα εδώ και ότι θα βρίσκεται πάντα εδώ. Μόνον οι μορφές αλλάζουν. Δεν θα μπει ποτέ μέσα στο ίδιο του το κέντρο. Θα παραμένει πάντα στον κυκλώνα, πολυάσχολος, ασχολούμενος με τα πάντα εκτός από τον εαυτό του. Και το κέντρο τού κυκλώνα αποτελεί την πιο εκστατική εμπειρία, την υπέρτατη εμπειρία τής ανθρώπινης συνειδητότητας. Πέρα από εκεί, δεν υπάρχει τίποτα, έχεις φτάσει στο σπίτι σου.

“Δεν βλέπω όμως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, δεν υπάρχει καμιά αντίφαση. Μπορείς να φτάσεις στο σπίτι σου, μπορείς να βρίσκεσαι στο κέντρο σου – και τι θα σε εμποδίσει να γελάς; Μάλιστα, θα πρέπει να είσαι ο μόνος που πραγματικά μπορεί και γελάει, που μπορεί να γίνει ο ίδιος γέλιο, που μπορεί πραγματικά να αγαπάει, που μπορεί να γίνει ο ίδιος αγάπη – εκεί όπου ο εραστής εξαφανίζεται κι απομένει μόνο η αγάπη. Κάποιος που μπορεί να χορεύει και να χορεύει τόσο απόλυτα δοσμένος ώστε ο χορευτής να χάνεται τελείως και να υπάρχει μόνο ο χορός.

“Αυτή είναι η προσπάθειά μου: να φέρω στον κόσμο τον Βούδα Ζορμπά. Θα δημιουργηθεί έτσι μια ενότητα μέσα μας. Το σώμα και η ψυχή μας θα έχουν ενότητα. Δεν θα χρειάζεται να πολεμάμε εναντίον τής φύσης μας, θα μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε σαν σκαλοπάτι. Δεν υπάρχει λόγος να πολεμάμε, δεν υπάρχει λόγος να καταπιεζόμαστε. Όλες οι ψυχολογικές αρρώστιες προέρχονται από την καταπίεση. Όλοι οι ψυχοπαθείς άνθρωποι θα είναι ανίατοι αν δεν αποδεχτούν ολότελα την φύση τους, χωρίς καμιά διαμαρτυρία. Για να μεγαλώσουμε χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τη φυσική μας ενέργεια. Αυτό θα φέρει τον άνθρωπο σε ένα είδος ολότητας.”

“Όλες οι θρησκείες μας έχουν κάνει σχιζοφρενικούς, διχασμένους. Έχουν δημιουργήσει μέσα σμας την ενοχή δημιουργώντας έναν διχασμό. Αυτή είναι όλη τους η δουλειά. Μόνο ο ένοχος άνθρωπος θα πάει στην εκκλησία, θα πάει στη συναγωγή, θα πάει στο ναό, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος. Αν είμαστε ένα, θα θέλουμε να χορεύουμε στην ύπαιθρο κάτω από τον ήλιο. Αυτή θα είναι η πραγματική μας προσευχή. Δεν λέμε τίποτα, δεν ζητάμε τίποτα, αλλά δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας προς την ύπαρξη.”

“Ο Βούδας Ζορμπάς όχι μόνο θα καταστρέψει το διχασμό μέσα στον άνθρωπο, αλλά θα καταστρέψει και το διχασμό μέσα στην κοινωνία.”

 

Τα κείμενα και αναφορές του Osho, οι εικόνες και φωτογραφίες του Osho, τα σχέδια και τα γραφικά, τα βίντεο, τα ηχητικά αρχεία και άλλο περιεχόμενο που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας χρησιμοποιούνται με φιλική άδεια από το Osho International Foundation, www.osho.com/copyrights

Το OSHO είναι καταχωρημένο εμπορικό σήμα – του εμπορικού σήματος του Osho International Foundation, το οποίο χρησιμοποιείται με άδεια χρήσης, www.osho.com/trademarks

Copyright © 1953–2019 OSHO International Foundation.