fbpx
Ποιος είναι ο OSHO;

Τo όνομά του, Osho, προέρχεται από το “ωκεανικός” (oceanic) του Γουίλιαμ Τζέημς. “Δεν είναι το όνομά μου αυτό, πρόκειται για ένα θεραπευτικό ήχο” τόνιζε ο ίδιος. 

Αργότερα έδωσε κάποια έννοια στη λέξη Osho προσθέτοντας πως “η λέξη ωκεανικός περιγράφει την εμπειρία, τι γίνεται όμως με εκείνον που την βιώνει; Για τούτον χρησιμοποιούμε τη λέξη Osho.”

Οι χιλιάδες ώρες των αυτοσχέδιων ομιλιών του, που έκανε προς τους ανθρώπους μέσα σε διάστημα είκοσι ετών, είναι όλες ηχογραφημένες, συχνά και σε βίντεο – και μπορεί να τις ακούσει ο καθένας, οπουδήποτε, οποτεδήποτε ,γιατί όπως εξηγούσε ο Osho “η ίδια ακριβώς σιωπή θα υπάρχει κι εκεί.

Στις ομιλίες, ο ανθρώπινος νους μπαίνει κάτω από το μικροσκόπιο, όπως δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, και αναλύεται ως και το πιο μικρό σημείο. Ο νους ως ψυχολογία, ο νους ως συναίσθημα, ο νους ως νους/σώμα, ο νους ως μοραλιστικός, ο νους ως ένα πιστεύω, ο νους ως θρησκεία, ο νους ως ιστορία, ο νους ως πολιτική και ως κοινωνική εξέλιξη. Τα πάντα εξετάζονται, μελετώνται και ενοποιούνται. ‘Έπειτα αφήνονται πίσω με χάρη, μέσα στην ουσιώδη αναζήτηση τής υπέρβασης.

Προοδευτικά, ο Osho εκθέτει την υποκρισία και τις κοροϊδίες όπου τις βλέπει να υπάρχουν. Όπως λέει τόσο εύλογα ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς: “Αναγνωρίζω τη σμαραγδένια αύρα όποτε τραντάζει τα παραθυρόφυλλά μου. Και ο Osho είναι σαν τον δυνατό, γλυκό άνεμο που κυκλώνει τον πλανήτη, παρασύροντας από τους ραββίνους και τους πάπες τα καλύμματα του κεφαλιού, σκορπίζοντας τα ψέματα πάνω από τα γραφεία των γραφειοκρατών, ποδοπατώντας τους χαζούς μέσα στους στάβλους των ισχυρών, ανασηκώνοντας τις φούστες των παθολογικά πουριτανών και γαργαλώντας όσους είναι πνευματικά νεκροί ώστε να ξανάρθουν στη ζωή.” 

“Ο Ιησούς είχε τις παραβολές του, ο Βούδας τις σούτρες του, ο Μωάμεθ τις φαντασίες του για την Αραβική Νύχτα. Ο Osho έχει κάτι πιο κατάλληλο για το ανθρώπινο είδος που είναι ανάπηρο από την απληστία, το φόβο, την άγνοια και τις προλήψεις: έχει την συμπαντική κωμωδία. Εκείνο που επιδιώκει να κάνει, όπως μου φαίνεται εμένα, είναι να διαπεράσει τις μεταμφιέσεις μας, να συντρίψει τις αυταπάτες μας, να θεραπεύσει τους εθισμούς μας και να καταδείξει την αυτοπεριοριστική και συχνά τραγική απερισκεψία μας να παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τον εαυτό μας.”

Τι να πούμε λοιπόν για τον Osho; Είναι ο υπέρτατος αποδομητής; Ένας οραματιστής που γίνεται το όραμα ο ίδιος; Σίγουρα μια πρόταση προς την ύπαρξη, ότι είναι φυσικό δικαίωμα τού καθενός να απολαύσει την ίδια ακριβώς ωκεανική εμπειρία τής αληθινής ατομικότητας. Για τούτο, ο ίδιος έλεγε πως ”υπάρχει μόνο ένα μονοπάτι, το οποίο πηγαίνει προς τα μέσα, όπου δεν θα βρεις ούτε έναν άνθρωπο, όπου θα βρεις μόνο σιωπή, ειρήνη.”

Συμπέρασμα; Δεν υπάρχουν τελείες στο όραμα τού Osho, αλλά ένα χέρι βοηθείας προκειμένου να καταλάβουμε τον εαυτό μας:

“Θα ήθελα να σου πω: η επιστήμη είναι η υπέρτατη αξία. Και υπάρχουν δύο μόνο είδη επιστήμης: το ένα, η αντικειμενική επιστήμη που αποφασίζει για τον εξωτερικό κόσμο. Το δεύτερο, η υποκειμενική επιστήμη, η οποία ως τώρα ονομαζόταν θρησκεία. Καλύτερα όμως να μην την ονομάζουμε θρησκεία. Καλύτερα να την ονομάζουμε επιστήμη τού εσωτερικού κόσμου και να διαιρέσουμε την επιστήμη σε επιστήμη τού εξωτερικού και σε επιστήμη του εσωτερικού χώρου. Σε αντικειμενική και υποκειμενική επιστήμη. Κάνε την όμως να είναι ένα συμπαγές όλον και τότε η επιστήμη θα παραμένει η υπέρτατη αξία. Τίποτα δεν βρίσκεται πιο πάνω από αυτήν.”

Τα κείμενα και αναφορές του Osho, οι εικόνες και φωτογραφίες του Osho, τα σχέδια και τα γραφικά, τα βίντεο, τα ηχητικά αρχεία και άλλο περιεχόμενο που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας χρησιμοποιούνται με φιλική άδεια από το Osho International Foundation, www.osho.com/copyrights

Το OSHO είναι καταχωρημένο εμπορικό σήμα – του εμπορικού σήματος του Osho International Foundation, το οποίο χρησιμοποιείται με άδεια χρήσης, www.osho.com/trademarksCopyright © 1953–2019 OSHO International Foundation.