fbpx
Ποιο είδος διαλογισμού να διαλέξω;

Ο Osho έλεγε πως “Έρχεσαι εδώ για διαλογισμό και δείχνεις σοβαρός ως προς αυτό. Κι ο ίδιος επιμένω συνεχώς: Μην γίνεσαι σοβαρός. Ο διαλογισμός μπορεί να συμβεί μόνο με παιγνιώδη διάθεση, με απόλυτα παιγνιώδη διάθεση, όταν δεν ψάχνεις και αναζητάς κάτι, όταν απλώς χορεύεις ή τραγουδάς ή ψέλνεις’ όταν δεν ρωτάς κάτι, όταν η δραστηριότητα είναι το παν από μόνη της, δεν υπάρχει πρόκληση για κανένα μέλλον, δεν εμπεριέχεται εδώ κανένα μέλλον… και τότε συμβαίνει. Ο διαλογισμός είναι ένα συμβάν. Δεν μπορείς να τον αρπάξεις μέσα από τα χέρια της ύπαρξης. Δεν μπορείς να τον επιθυμείς και δεν μπορείς να τον έχεις. Μόνο ένα πράγμα μπορείς να κάνεις: μπορείς να γίνεις ένα κενό σημείο υποδοχής – και αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν είσαι παιγνιώδης. Ο διαλογισμός είναι διασκέδαση.”

Δύο πράγματα πρέπει να θυμόμαστε: όταν απολαμβάνουμε μια μέθοδο να εμβαθύνουμε σε αυτήν όσο περισσότερο μπορούμε, χωρίς να γινόμαστε εθισμένοι σε αυτήν, γιατί μια μέρα θα πρέπει να την αφήσουμε και αυτήν. Εάν γίνουμε υπερβολικά εθισμένοι σε αυτή, τότε είναι ακριβώς σας ναρκωτικό και δεν μπορούμε να την αφήσουμε. Δεν την απολαμβάνουμε πια, δεν μας προσφέρει κάτι, αλλά γίνεται μια συνήθεια. Τότε την συνεχίζουμε, αλλά κινούμαστε γύρω από κύκλους και δεν μας οδηγεί πουθενά. 

Οπότε ας αφήσουμε την χαρά να είναι το κριτήριο. Εάν υπάρχει χαρά, τότε την συνεχίζουμε μέχρι να την εξαντλήσουμε. Πρέπει να την στίψουμε τελείως. Δεν πρέπει να αφήσουμε καμία σταγόνα ευχαρίστησης. Και μετά θα είμαστε σε θέση να την αφήσουμε. Έπειτα επιλέγουμε κάποια άλλη μέθοδο που μας προσφέρει χαρά. Ο άνθρωπος θα αλλάξει πολλές φορές μέθοδο. Ποικίλλει ανάλογα τον άνθρωπο, αλλά είναι σπάνιο μια και μόνο μέθοδος να κάνει όλο το ταξίδι. 

Ας ακολουθήσουμε το ένστικτό μας, γιατί αυτό πάντα μας δίνει την σωστή κατεύθυνση. Και όταν κάτι μας αρέσει δεν είναι ποτέ βάρος, αλλά γίνεται όλο και περισσότερο αυθόρμητο. Όλες οι μέθοδοι διαλογισμού οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα, οπότε κανένας διαλογισμός δεν είναι καλύτερος από τον άλλον. Η μόνη ερώτηση είναι ποιος μας αρέσει, ποιος μας ταιριάζει – αυτός είναι ο καλύτερος.”

Ο ίδιος ο Osho τόνιζε πως στην Ινδία υπάρχουν 112 τεχνικές διαλογισμού και, σύμφωνα με τον ίδιο, “ όλοι είναι χρήσιμοι”. “Μπορούμε να δοκιμάσουμε και τις 112 τεχνικές – ποια μπορούμε να κάνουμε σε μισή ώρα, γιατί κάθε τεχνική περιλαμβάνει μόνο 2 γραμμές. Οπότε τις δοκιμάζουμε και επιλέγουμε την τεχνική που μας συναρπάζει – Αυτό είναι το καλύτερο για μένα – η δοκιμή. Εάν μας αρέσουν παραπάνω από μια, τις κάνουμε την μια μετά την άλλη. Δίνουμε σε κάθε μία μια ευκαιρία”. 

“Μέσα από αυτές τις 112 τεχνικές θα βρούμε κάποια – μπορεί και παραπάνω από μια. Μια είναι σίγουρο ότι θα βρούμε, αλλά η εμπειρία μου έχει δείξει πως περισσότερες από μια θα είναι εφαρμόσιμη στον άνθρωπο. Και ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τις δοκιμάσουμε, να τις διαβάσουμε και όποια τεχνική μας συναρπάσει και πούμε – Αυτή είναι – την δοκιμάζουμε, τουλάχιστον για 21 ημέρες. 

Εάν αρχίσει να δουλεύει, τότε ξεχνάμε τα πάντα, όλες τις άλλες τεχνικές. Αρχίζουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτήν. Δεν έχει σημασία πόσες τεχνικές θα δοκιμάσουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι να δοκιμάσουμε μια τεχνική μέχρι το τέλος της, το απόλυτο βάθος της. Και εάν πετύχουμε σε μια τεχνική, τότε κάθε άλλη τεχνική γίνεται πιο εύκολη. 

Εάν η πρώτη τεχνική μας πήρε 6 μήνες, η άλλη μπορεί να μας πάρει μόνο μια εβδομάδα, γιατί τώρα ξέρουμε πως να φτάσουμε στο σωστό σημείο. Ξέρουμε το μέρος, ξέρουμε τον χώρο που ο διαλογισμός δημιουργείται. Αυτό είναι ένα διαφορετικό μονοπάτι που οδηγεί στον ίδιο χώρο. Και όσο δοκιμάζουμε μια νέα τεχνική, ο απαιτούμενος χρόνος γίνεται λιγότερος.”

Ο ίδιος ο Osho έλεγε πως έχει δοκιμάσει και τις 112 τεχνικές. Μετά την δοκιμή περίπου 12 τεχνικών, γίνεται όλο και πιο εύκολο. Την πρώτη φορά φτάνουμε κατευθείαν στον χώρο. Μετά ανέπτυξα μια δική μου τεχνική πέραν αυτών των 112, επειδή είδα πως για τον σύγχρονο άνθρωπο υπάρχουν μερικά προβλήματα που δεν καλύπτονται από αυτές τις τεχνικές. Εκείνες γράφτηκαν ίσως και δέκα χιλιάδες χρόνια πριν για ένα διαφορετικό είδος ανθρωπότητας, ένα διαφορετικό είδος κουλτούρας, ένα διαφορετικό είδος ανθρώπων. Ο σύγχρονος άνθρωπος, ο μοντέρνος άνθρωπος έχει κάποιες διαφορές – μέσα σε αυτά τα δέκα χιλιάδες χρόνια είναι αναπόφευκτο. 

Για παράδειγμα, ο Δυναμικός Διαλογισμός δεν είναι ανάμεσα σε αυτές τις 112 τεχνικές. Είναι απαραίτητος για τον σύγχρονο άνθρωπο, αν και μπορεί να μην ήταν εκείνη την περίοδο. Εάν είναι οι άνθρωποι είναι αθώοι, δεν χρειάζεται ο Δυναμικός Διαλογισμός. Αν όμως οι άνθρωποι είναι καταπιεσμένοι, κουβαλούν μεγάλα ψυχολογικά φορτία, τότε χρειάζονται την κάθαρση. Ο Δυναμικός Διαλογισμός χρειάζεται για να τους βοηθήσει να καθαρίσουν τον χώρο. Και μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποία μέθοδο θέλουν από αυτές τις 112. Δεν θα είναι δύσκολο. Τώρα, όμως, εάν το προσπαθήσουν κατευθείαν θα αποτύχουν. 

Έχω δει πολλούς ανθρώπους να προσπαθούν κατευθείαν – δεν έφτασαν πουθενά, γιατί ήταν γεμάτη “σκουπίδια” που έπρεπε πρώτα να καθαριστούν. Ο Δυναμικός Διαλογισμός παρέχει εξαιρετική βοήθεια. Όλες οι τεχνικές που έχω αναπτύξει είναι για τον σύγχρονο άνθρωπο, και δοκιμάζοντας αυτές τις τεχνικές θα “καθαρίσει”, θα ξελαφρώσει, θα γίνει πιο απλός και αθώος. 

Ίσως να μην υπάρχει και ανάγκη να δοκιμάσει αυτές τις τεχνικές. Αλλά μόνο και μόνο από περιέργεια μπορεί να δοκιμάσει μία από αυτές, και θα εκπλαγεί με το πόσο γρήγορα μπαίνει στα ενδόμυχα του. Το πρώτο πράγμα είναι κάτι καθαρτικό, που είναι απαραίτητο για τον σύγχρονο άνθρωπο. Και τότε αυτές οι σιωπηλές μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν”. 

Τα κείμενα και αναφορές του Osho, οι εικόνες και φωτογραφίες του Osho, τα σχέδια και τα γραφικά, τα βίντεο, τα ηχητικά αρχεία και άλλο περιεχόμενο που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας χρησιμοποιούνται με φιλική άδεια από το Osho International Foundation, www.osho.com/copyrights

Το OSHO είναι καταχωρημένο εμπορικό σήμα – του εμπορικού σήματος του Osho International Foundation, το οποίο χρησιμοποιείται με άδεια χρήσης, www.osho.com/trademarks

Copyright © 1953–2019 OSHO International Foundation.