fbpx
Οι ευεργετικές ιδιότητες του Belly Dance

Το belly dance ή oriental, όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι ένας αρχαίος χορός, που προέρχεται από την Μεσοποταμία και την Σουμερία. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν γυναικεία αγάλματα που παριστάνουν τυπικές φιγούρες του χορού oriental, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο των γυναικών στις κοινωνίες αυτές, αλλά και την σπουδαιότητα του χορού και της μουσικής στις θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ο χορός αυτός υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σπουδαίου πολιτισμού της Μέσης Ανατολής. Αιγύπτιοι, Πέρσες, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Φοίνικες και Οθωμανοί Τούρκοι είναι μερικοί από τους λαούς που τον ενσωμάτωσαν στην κουλτούρα τους.

Η καταγωγή του έχει τις ρίζες της στην ιεροτελεστία της γέννας και τις λατρευτικές τελετές για την γονιμότητα. Οι χορευτές ασκούσαν την τέχνη τους σε ναούς για να τιμήσουν την γονιμότητα και τις θεές που την προστάτευαν.

Το oriental θεωρούνταν ιερός χορός στα αρχαία χρόνια καθώς βοηθούσε τις γυναίκες να έχουν ένα λιγότερο επώδυνο τοκετό. Μοιάζει να είναι ειδικά φτιαγμένος για το γυναικείο σώμα με έμφαση στους κοιλιακούς μύες, καθώς και τις κινήσεις των γοφών και του στήθους. Στις μέρες μας θεωρείται ένας σημαντικός τρόπος εκγύμνασης και έχει πραγματικά και απτά φυσικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη.

Τα σώματα μας δεν δημιουργήθηκαν για μια καρέκλα. Για να είμαστε υγιείς και λειτουργικοί, πρέπει να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας.

Ο χορός της κοιλιάς είναι μια αερόβια, ισομετρική άσκηση, που:

 • Ενδυναμώνει το σώμα σας. Οι κινήσεις του χορού αυτού μπορούν να βοηθήσουν στην μυϊκή ενδυνάμωση και ευθυγράμμιση του σώματος.
 • Αυξάνει την καρδιακή και πνευμονική δραστηριότητα.
 • Οξυγονώνει το αίμα, το οποίο παράγει φρέσκο ​​οξυγόνο στη μήτρα, στον εγκέφαλο και σε κάθε κύτταρο.
 • Αποβάλλει τις τοξίνες.
 • Ενισχύει και τονώνει τον αυχένα, τους γοφούς, τους μυες της σπονδυλικής στήλης, την άνω και κάτω πλάτη, τους βραχίονες, τα πόδια και την κοιλιά.
 • Καταπραΰνει τους πόνους της περιόδου.
 • Βελτιώνει την στάση του σώματος. Ο χορός επικεντρώνεται στην καλή στάση του σώματος, και έτσι βοηθά στους πόνους στην πλάτη και την σπονδυλική στήλη. Οι κυκλικές κινήσεις είναι ιδανικές για έγκυες, καθώς συμβάλλουν στο άνοιγμα των γοφών για έναν ανώδυνο τοκετό.
 • Ανεβάζει την ψυχολογία. Ο ρυθμός της μουσικής και οι κινήσεις του σώματος ανεβάζουν την ψυχολογία, δημιουργούν θετικά συναισθήματα και είναι εξαιρετικά για την αυτοπεποίθηση.
 • Συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Το Oriental είναι μια τέλεια επιλογή, καθώς, όπως κάθε άσκηση, βοηθά στην απώλεια βάρους.
 • Έχει θετικές επιδράσεις στην μνήμη και στην λειτουργία του εγκεφάλου. Οι χορογραφίες αυτού του χορού απαιτούν συγκέντρωση και στόχευση σε αυτό που συμβαίνει εκείνη την στιγμή, γεγονός που βοηθά τις λειτουργίες του εγκεφάλου, την μνήμη και την ενδυνάμωσή του.
 • Απελευθερώνει ενδορφίνες και μειώνει το στρες. Είναι μια ευχάριστη, ενεργητική άσκηση, που έρχεται σε επαφή με την θηλυκή πλευρά και μειώνει τα επίπεδα του άγχους.

Συνοψίζοντας, το Belly Dance αποτελεί την πλέον κατάλληλη γυναικεία άσκηση και μπορεί να μας δώσει δύναμη, ευελιξία, σιγουριά και αυτοπεποίθηση, με υγιέστερα και ισχυρότερα εσωτερικά όργανα, μύες, εγκέφαλο και οστά. Σημαντικό είναι πως οι σύγχρονοι γυναικολόγοι, προτείνουν, το belly dance ή oriental, σαν είδος θεραπευτικού χορού, ακριβώς λόγω της πληθώρας των ευεργετικών του αποτελεσμάτων.