fbpx
Αποστολία Βασιλείου: ” H εμπειρία μου στο OSHO Meditation International Resort ήταν μαγική”

Η Αποστολία Βασιλείου, Σύμβουλος Ψυχικής και Πνευματικής Υγείας και Πιστοποιημένη Εισηγήτρια Διαλογισμών Osho, επισκέφθηκε και έζησε στο OSHO Meditation International Resort. Η ίδια μας μιλά για την εμπειρία της σε αυτόν τον «επίγειο παράδεισο», όπως τον χαρακτηρίζει, και πως ανακάλυψε τον τρόπο να είναι πιο δημιουργική, να διασκεδάζει, να ζει με τον αυθορμητισμό και την χαρά ενός μικρού παιδιού, και να επιτρέπει στο νου της να παραμείνει σιωπηλός.

Πως ήταν η εμπειρία στο Osho Meditation International Resort;

Α. Β. : Το Osho Meditation International Resort, είναι ένα θέρετρο όπου μπορείς να γίνεις, ξανά, ο εαυτός σου. Προσφέρει από τις 6.30 το πρωί ως τις 10.30 το βράδυ ποικίλες ευκαιρίες διαλογισμού, εκπαίδευσης και θεραπείας, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Είναι ένας χώρος ελευθερίας και αφθονίας. Οι άνθρωποι που το επισκέπτονται ή εργάζονται εκεί, είναι φιλικοί, χαμογελαστοί και διακριτικοί. Ένιωσα σα να ήμουν στο “σπίτι” μου. Βρέθηκα σε έναν επίγειο Παράδεισο και αλήθεια ήταν απολαυστικό. Αισθάνθηκα την εσωτερική και την εξωτερική αφθονία και βίωσα μια τελείως διαφορετική προσέγγιση της πραγματικότητας.

Γίνεσαι αυτό που έλεγε ο Osho, Βούδας Ζορμπάς, να πατάς δηλαδή γερά στο έδαφος και ταυτόχρονα να μπορείς να αγγίζεις τα άστρα.

Όλο το χρονικό διάστημα που παρέμεινα εκεί διαλογιζόμουν καθημερινά, χόρευα, έπαιζα, γελούσα, συμμετείχα σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, έκανα προσωπικές θεραπείες, απόλαυσα χαλαρωτικά μασάζ, κολυμπούσα στην ονειρεμένη πισίνα, έκανα σπα, απολάμβανα τις βόλτες μου σε ένα ονειρεμένο φυσικό περιβάλλον. Σε αυτό το υπέροχο μέρος είχα στιγμές μοναχικότητας, αλλά έκανα και φίλους απ΄ όλο τον κόσμο.

→ Ποιά είναι τα σημεία κλειδιά στα οποία διαφέρουν οι διαλογισμοί του Osho από άλλους;

Α. Β. : Οι Διαλογισμοί OSHO εκφράζουν με απλό τρόπο μια επαναστατική προσέγγιση του πολυάσχολου σύγχρονου ανθρώπου. Πρόκειται για επιστημονικά εργαλεία που απελευθερώνουν, όσους τα χρησιμοποιούν, από το στρες, την αυτοκριτική, τη διάσπαση του νου και σαφώς από τις επιπτώσεις που επιφέρουν αυτά στο τρίπτυχο σώμα-ψυχή-νου. Οι διαλογισμοί του OSHO φέρνουν καθαρότητα του νου μέσα από παρατήρηση, επίγνωση και συνειδητότητα.

Οι γνωστές διαλογιστικές προτάσεις υποδεικνύουν στους διαλογιζόμενους να προσπαθήσουν να “καθήσουν σιωπηλοί ή ήσυχοι”.

Πώς να καταφέρει κάποιος να ησυχάσει ενόσω προσπαθεί;;;; Παράδοξο, λίγο, δεν νομίζετε; Υπάρχουν και οι καθοδηγούμενοι οραματισμοί, ή το εμπορικά επιτυχημένο mindfulness, όπου οι συμμετέχοντες οδηγούνται σε λεκτική και διανοητική κατανόηση. Όμως με αυτές τις μεθόδους και πάλι κάποιος μας καθοδηγεί κάτι να κάνουμε. Τίποτα δεν αλλάζει, τίποτα δεν μεταμορφώνεται.

Ο OSHO, προτείνει κάτι άλλο: Μείνε ολοκληρωτικά και με επίγνωση παρόν στο εδώ και τώρα, παρατηρητής του εαυτού σου και «μην κάνεις τίποτα». Απελευθερώσου, εκφράσου, διασκέδασε, χόρεψε, γιόρτασε χωρίς όρια και περιορισμούς, ανακάλυψε τον πραγματικό σου εαυτό και γίνε αυτό που είσαι!

Για να επινοήσει τις προτεινόμενες τεχνικές διαλογισμού μελέτησε, εκτός από φιλοσοφία, ψυχολογία, τις θρησκείες του κόσμου και τις γνωστές – παραδοσιακές μεθόδους διαλογισμού. Στηρίχθηκε σε όλη αυτή τη γνώση και επειδή, όση έλξη κι αν ασκούν αυτές, αφορούσαν άλλους ανθρώπους που ζούσαν σε άλλες συνθήκες δεν έχουν τα ίδια εκπληκτικά αποτελέσματα στην εποχή μας. Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια τελείως διαφορετική κατάσταση. Η όλη ατμόσφαιρα, η όλη νοόσφαιρα, η καθημερινότητα έχουν αλλάξει. Η σύγχρονη ζωή και οι απαιτήσεις της, ο τρόπος που σκεφτόμαστε και πράττουμε έχουν αλλάξει τόσο πολύ που χρειάζονται νέες μέθοδοι και τεχνικές, προσαρμοσμένες στον σημερινό άνθρωπο.

Στους διαλογισμούς του OSHO η αρχαία γνώση, ενώνεται με τη δυναμική και τις ανάγκες του σήμερα για να εξυπηρετήσουν τον Νέο Άνθρωπο, που χρειάζεται να είναι δραστήριος, ήρεμος, χαρούμενος και αποτελεσματικός.

→ Συμμετείχατε σε κάποια βραδινή συνάντηση; Πως ήταν αυτή η εμπειρία;

Α. Β. : Μαγική! Σε μία τεράστια πυραμίδα να διαλογίζονται πάνω από 400 άτομα, σε απόλυτη ησυχία.

Αρχίζει η διαδικασία με χορό, στη συνέχεια γίνεται μία προβολή από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του OSHO, στην οποία πάντα υπάρχουν αστεία ή ανέκδοτα (η χαρά είναι η φυσική μας κατάσταση που έχουμε ξεχάσει), ακολουθεί διαλογιστική τεχνική κάθαρσης και απελευθέρωσης από νοητικά σκουπίδια και τελειώνει πάλι με χορό.

Οι περισσότεροι διαλογισμοί Osho έχουν χορό.

→ Τι σας παρακίνησε να κάνετε αυτό το ταξίδι;

Α. Β. : Δεν έχω συγκεκριμένη απάντηση σ΄αυτό. Ήταν η ώρα να γίνει. «Τυχαία»· μετά από κάποιες συμπτώσεις πήρα την απόφαση. Όλα όσα θεωρούσα μέχρι τότε εμπόδια, έπαψαν να υπάρχουν. Άνοιξαν όλοι οι δρόμοι και βρέθηκα σε ένα “θέρετρο διαλογισμού, χαράς, δοτικότητας, αγάπης, ομορφιάς, αυτογνωσίας, θεραπείας, ελευθερίας”. Η αφθονία υπήρχε παντού και ήταν μεταδοτική. 

→ Τι σας δίδαξε αυτό το ταξίδι;

Α. Β. : Να είμαι παρούσα στη στιγμή· να διασκεδάζω· να ζω με τον αυθορμητισμό και τη χαρά ενός παιδιού· να επιτρέπω στο νου μου να παραμείνει σιωπηλός. Έτσι ανακάλυψα πως αυτός είναι ο τρόπος για να γίνομαι πιο δημιουργική.

→ Είστε πιστοποιημένη εισηγήτρια των Διαλογισμών Osho. Τι σας προσφέρει αυτό;

Α. Β. : Για να μπορέσει κάποιος να διδάξει κάτι, χρειάζεται να το έχει βιώσει, να το μελετήσει σε βάθος και μετά να ασχοληθεί. Στο Osho Meditation International Resort είχα την ευκαιρία να συμμετέχω καθημερινά σε όλους του διαλογισμούς. Είδα τα αποτελέσματα που είχαν στην υγεία μου, στο σώμα και στην ψυχολογία μου. Τι άλλο χρειαζόταν για να τους εμπιστευθώ; Έτσι προχώρησα και στο επόμενο βήμα. Αφού είδα η ίδια τη θεαματική επίδραση – αλλαγή και ξέρω πως λειτουργούν οι διαλογισμοί του OSHO, γιατί να μη μεταδώσω όλη αυτή την ομορφιά και τη θετικότητα και σε άλλους ανθρώπους; Αυτό με οδήγησε στην απόφαση να παρακολουθήσω το σχετικό εκπαιδευτικό σεμινάριο, που όλως τυχαίως, γινόταν εκείνες τις μέρες. Υπάρχει και μία αστεία ιστορία σ΄ αυτό: Η αεροπορική εταιρεία με ειδοποίησε πως ακυρώθηκε η πτήση της επιστροφής μου και η επόμενη πτήση γινόταν την μέρα που τελείωνε το σεμινάριο. Έτσι, παρέτεινα τη παραμονή μου στο θέρετρο και να ΄μαι τώρα πιστοποιημένη εισηγήτρια των Διαλογισμών Osho. 

 → Πως μπορούμε εμείς στην καθημερινότητά μας να εντάξουμε τους διαλογισμούς Osho;

Α. Β. : Δίνουμε στον εαυτό μας το δικαίωμα να είναι ανάλαφρος, υγιής, χαρούμενος και δημιουργικός; Τότε θα του επιτρέψουμε να αφιερώνει μία από τις 24 ώρες της ημέρας, προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι να περιμένουμε στο σεμινάριο για τους Διαλογισμούς Osho;

Α. Β. : Θα πούμε τι είναι και τι δεν είναι διαλογισμός. Θα έρθουμε σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο των διαλογισμών του Osho, κάνοντας αναφορά στους 12 βασικούς, και θα δούμε ποιά είναι τα οφέλη των διαλογισμών OSHO. Θα γελάσουμε, θα χορέψουμε και φυσικά θα κάνουμε έναν ολοκληρωμένο διαλογισμό.

Γι΄αυτό χρειάζεται να φοράμε άνετα ρούχα και να είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε την εμπειρία πρόκληση – πρόσκληση: ΔΙΑΛΟΓΙΣΤΕΊΤΕ, ΓΙΟΡΤΆΣΤΕ, ΓΊΝΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΊ!!!!